Vitamed - Zdrowiej z namiVitamed LIVE - relacje z konferencji

Słownik

Zaparcie

(Łac. constipatio) (nazwy potoczne: zatwardzenie, obstrukcja) - utrudnione lub zbyt rzadkie oddawanie stolca.

Osoby zdrowe oddają zazwyczaj 1-2 dobrze uformowane stolce dziennie, czasem stolec co drugi dzień. Zaparcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości. Występuje czasem u osób zdrowych spożywających pokarmy z małą zawartością płynów i błonnika, prowadzących siedzący tryb życia, u osób w podeszłym wieku i noworodków oraz u kobiet w zaawansowanej ciąży.

Często towarzyszy zaburzeniom czynnościowym jelita grubego, zwłaszcza u kobiet, jako tzw. zaparcie nawykowe. W zaparciach kał jest zazwyczaj twardy i suchy, oddawany z wysiłkiem. Zaparcie może być również wywołane przyczynami:

  • mechanicznymi np.:
    • zwężenie jelit przez naciek nowotworowy lub zapalny
    • blizny
    • ucisk z zewnątrz
    • niedrożność jelit,
  • toksycznymi np.:
    • zatrucie ołowiem i arsenem
    • po podaniu niektórych leków, jak opium i atropiny,
  • czynnościowymi np.:
    • zaparcia atoniczne u starców i obłożnie chorych
    • choroby gorączkowe
    • charłactwo
    • zaparcie spastyczne.

Jedną z częstszych przyczyn zaparcia jest lekceważenie uczucia parcia na stolec, co prowadzi do zaburzenia odruchu defekacyjnego. Leczenie zależy od przyczyny wywołującej. W leczeniu objawowym stosuje się środki przeczyszczające. W zapobieganiu zaleca się picie większej ilości płynów, podejmowanie aktywności fizycznych oraz spożywanie w pokarmach większej ilości błonnika.

"Źródło: Wikipedia"