Vitamed - Zdrowiej z namiVitamed LIVE - relacje z konferencji

Słownik

Alantoina

5-Ureidohydantoina (C4H6N4O3) - organiczny związek chemiczny, heterocykliczna pochodna mocznika, należąca do grupy ureidów.

Powstaje z kwasu moczowego w korzeniach roślin (fasola, soja, kasztanowiec, żywokost lekarski) współżyjących z bakteriami brodawkowymi.

Stosowana w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, w kremach nawilżających. Ułatwia gojenie się ran, blizn i złamań, łagodzi objawy łuszczycy, działa przeciwzapalnie i ściągająco, przyśpiesza regenerację skóry. Allantoina występuje w przyrodzie w korzeniu żywokostu lekarskiego, ale ta, która jest używana do produkcji kosmetyków pochodzi z laboratorium albo z fabryki. Allantoina działa na skórę leczniczo, dzięki niej skóra szybciej się regeneruje, a w przypadku ran i podrażnien szybciej powraca do zdrowia. Nadaje cerze zdrowy, delikatny wygląd. Jest stosowana jako substancja czynna w maściach i kremach przeciwtrądzikowych. Syntetyczna allantoina jest o wiele słabszym alergenem niż naturalna z korzenia żywokostu. Niemniej jednak osoby o wrażliwej cerze moga reagować na nią podrażnieniami i zaczerwieniami. Koncentracja w produkcie wynosi 0,1 do 0,5%. Rozpuszcza się w wodzie i może być podgrzewana do 100°C. Robiąc krem rozpuszcza się allantoinę w fazie wodnej kremu. Zobacz też: kwas moczowy.
 

"Źródło: Wikipedia"