Vitamed - Zdrowiej z nami

Słownik

Tlenek cynku

(ZnO, biel cynkowa, biel chińska, łac. oxidium zinci, nihil album) - związek chemiczny, tlenek, połączenie tlenu, stosowany głównie jako pigment do farb.

Właściwości:

  • barwa biała

  • ciało stałe,

  • trudno rozpuszczalne w wodzie

  • w reakcji z kwasami tworzy sole cynku(II), np. chlorek cynku, siarczan cynku.

  • z mocnymi zasadami tworzy sole, które nazywa się cynkanami(II), np. cynkan(II) sodu.

  • w wodnym roztworze amoniaku związek ten tworzy jon kompleksowy: [Zn(NH3)4]2- (tetraaminacynkan(II)).

Związek ten jest otrzymywany w wyniku prażenia rudy cynkowej: siarczku cynku (ZnS) lub węglanu cynku (ZnCO3) w obecności powietrza.

Stosowany jest jako dodatek do farb i lakierów, w kosmetyce i ceramice oraz jako wypełniacz i stabilizator gumy, kauczuku i tworzyw sztucznych, do produkcji mas izolacyjnych, zasypek, środków do impregnacji drewna.

Pierwotnie, jako pigment, został wprowadzony w 1779, od 1834 jako „biel chińska” stosowany w gwaszu, w farbach olejnych od ok. 1850. W oleju biel cynkowa jest słabiej kryjąca niż biel ołowiowa, nie działa sykatywowo, w grubszych warstwach pęka.

Obecnie sproszkowaną biel cynkową stosuje się powszechnie (obok innych proszków, jak: grafit, sadza angielska, argentorat, tkanol) w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną (obok metody chemicznej i metody optyczno-fotograficznej)

Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry. Jest też używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień.

"Źródło: Wikipedia"